Hogy lássuk a lényegi különbségeket az izolátum és a koncentrátum között, tisztázunk kell a biológiai érték (továbbiakban BV, vagyis biological value). A biológiai érték egy elvileg 100-as skála, ami megmutatja, hogy az adott fehérje milyen mértékben hasznosul.
Minél magasabb ez a szám, annál jobban hasznosul a fehérje. Ám vannak olyan tényezők, amik képesek 100 fölé tornázni ezt az értéket, ugyanis a BV azt is elárulja, hogy milyen gyorsan és milyen hatékonysággal képes szervezetünk hasznosítani a szóban forgó fehérjét. Az alábbi táblázatban láthatjuk a számszerűsített különbségeket bizonyos fehérjék között:
Világos, hogy a leggyakrabban használt fehérjetípusok közül a tejsavófehérje izolátumnak a legjobb és egyben a leggyorsabb a hasznosulása, a tejsavófehérje koncentrátum pedig egy kicsivel lemarad mögötte. A koncentrátum és az izolátum között alapvető különbség a hasznosulásban van, ám ha az összetételüket nézzük, találunk újabb eltéréseket.
A koncentrátum viszonylag sok laktózt, vagyis tejcukrot tartalmaz, ez egy igen könnyen felszívódó cukor, így akinek fehérje mellett cukorra is szüksége van, annak javasolt inkább koncentrátumot fogyasztani. Ezen kívül a koncentrátumban magasabb arányban találunk zsírt.
Az izolátum ezzel szemben majdnem tiszta fehérje. Mire a tejsavófehérje átesik minden szűrésen, laktóz- és zsírtartalma erősen lecsökken, ezért ez inkább azoknak javasolt, akiknek főként fehérjére van szüksége, vagy szigorúan kell figyelniük a szénhidrátbevitelre.
Míg a koncentrátum fehérjetartalma 80%, addig az izolátumé 90%.
A tejsavófehérje hidrolizátum fehérjetartalmát megállapítani nem érdemes, ugyanis a hidrolizátum, vagy hidrolizált tejsavófehérje aminosavakat tartalmaz, amiket a tejsavófehérje bontásával kapunk. Az így nyert tejsavófehérje könnyebben emészthető és kevesebb allergént tartalmaz, így a gyógyászatban főleg kisgyerekeknek és csecsemőknek szokták adni immunerősítésre.
Ezt a terméket elsősorban az izomtömeg-növeléssel járó sporttevékenységhez ajánljuk. Tisztán tejsavófehérje, hozzáadott anyagok nélkül.
A borsófehérje kiváló fehérje forrás, gazdag esszenciális aminosavakban és kiváló aminosav összetétellel rendelkezik.