A fehérjehiány tünetei és kezelése

A fehérjehiány számos problémát okozhat, az elsődleges gond az immunrendszer gyengülése lehet.

Fehérjehiány esetén csökkent a vérben a plazmaprotein mennyisége, ha ez tartósan fennáll, akkor vashiányhoz, súlyosabb esetben májproblémákhoz vezethet. Amennyiben a vashiány is kezeletlen marad, kialakulhat a vérszegénység. A vérszegénység lényege, hogy vas hiányában csökken annak a fehérjének a mennyisége (hemoglobin), ami az oxigénszállításért felelős. Logikusan következik ebből, hogy vashiány és vérszegénység esetén is vezető tünet a fáradékonyság és az aluszékonyság, emellett megfigyelhetjük a bőr, különösen az arcbőr sápadtságát, illetve a karikás, duzzadt szemeket. Továbbá tipikusan a B12-vitaminhiánnyal együtt járó vashiány tünete a szájzug kiszáradása és berepedése. 

Ha bőrünk pikkelyesen hámlik, gyanakodhatunk fehérjehiányra, illetve ha fogékonyabbak vagyunk a napégésre és kiütések jelennek meg rajtunk. Súlyos fehérjehiány következményeként tünet lehet a nagy mértékű fogyás és a vércukorszint ingadozása, ami vezethet cukorbetegséghez. Amennyiben ezen tünetek mindegyikét, de ha csak némelyiket is észrevesszük magunkon, érdemes elvégeztetni egy laborvizsgálatot, ugyanis biztosan csak ezzel lehet megállapítani a fehérjehiányt és annak mértékét.

Ha bizonyítottan fehérjehiányban szenvedünk, egyrészt szükséges módosítani az étrendünkön, másrészt pedig indokolt lehet táplálékkiegészítők használata. 

Étrendünkbe javasolt beépíteni több húst, először lehetőleg kezdjünk a fehér húsokkal, később bevezethetjük a vörös húsokat is. Célszerű sok hüvelyest fogyasztani, bab- és borsóféléket, lencsét, rizst, valamint tojást. Ha a fehérjehiány mellett vashiány is kialakult, fogyasszunk sok céklalevet, gránátalma sűrítményt, spenótot, ribizlit és szedret. 

Táplálékkiegészítőkből javasolt a tejsavófehérje koncentrátum vagy izolátum. Vashiányban pedig célszerű vastartalmú étrendkiegészítőket is szedni. Vaspótlásra a legjobb a liposzómás vas, ezt megvásárolhatjuk folyékony formában vagy kapszulában.

Tejsavó fehérje ITT!

Tejsavófehérjekoncentrátum 500 g (Dénes Natura tejsavó fehérje)

Tejsavófehérje koncentrátum 500 g (Dénes Natura tejsavó fehérje)

Ezt a terméket elsősorban az izomtömeg-növeléssel járó sporttevékenységhez ajánljuk. Tisztán tejsavófehérje, hozzáadott anyagok nélkül.

Ár: 5995 Ft
Megnézem

Zukker Vegan Proteinborsófehérje csokoládés ízű 600 g

Zukker Vegan Protein borsófehérje csokoládés ízű 600 g

A borsófehérje kiváló fehérje forrás, gazdag esszenciális aminosavakban és kiváló aminosav összetétellel rendelkezik.

Ár: 3990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!